söndag 3 maj 2009

Växande bakterie

Natten som gick va lite stökig.Vaknade av att Evelina pratade i sömnen om sin syster Emelie.Apparaten börjar tjuta och man far upp Evelina blir kissig,sköterskan kommer in och vi ser att sond maten ligger i en pöl på golvet.Dom va inne kl02 och gav mediciner och då va det inget fel på sonden,så mellan 02-05 vet man ej hur mycket som hon fått in egentligen.Somnar ett tag till och klockan 8 va det dax för kontrollerna.Evelina snusar på som vanligt och dom får gjort vad dom ska.Evelina är feber fri på morgonen och verkar pigg.Jag bestämmer mig för att köra hem för dagen och fixa Emelies rum som nu är ny tapetserat,och klippa gräset.
Kvar på sjukhuset är såklart Evelina och Fagge som får en hel dag som heter duga.
Dom bestämmer sig för att gå ner på lekterapin en stund och komma ifrån rummet lite.Hinner leka lite innan Evelina blir illamående och kräker upp sond nr 2.Väl uppe på avd klipper dom av sonden och drar ut resten genom näsan.Det diskuteras om det ska sättas en ny sond eller inte och dom beslutar att göra det när mamma kommit.Dom tror att det är Evelinas sega slem som gör att hon kräker så dom inhalerar henne 2 ggr idag och ska fortsätta 3 ggr om dagen så länge det behövs.Evelina är ganska glad över att slippa sonden och dom målar och leker på rummet istället.Läkaren Helga kommer in och pratar om att man hittat bakterie som växer i blodet,och dom misstänker att det är i porten den sitter.För att nu ligga steget före så sätter dom in ytterligare en antibiotika som är bra mot den bakterien(glömt namnet)Dom beslutar även att Evelina ska vara fastande från 04 i natt om ifall att det är den bakterien så ska hon upp på OP och plocka bort CVKn.Svaret på villken bakterie det är vet dom ej när dom får imorgon.Därför måste dom tidigare lägga cytostatikan hon skulle ha imorgon på dan och ge den 06 imorgon bitti och hon ska även ha Antikroppar imorgon som är väldigt viktigt och då måste dom även få in det innan CVK n plockas bort.Plockar dom bort den imorgon så får hon ingen ny förrän på tisdag så måndagens mediciner måste in innan.Lite rörigt och mycket på en gång.Varför händer detta nu när det bara är 3 dagar kvar.....??
Värdena som va så bra igår har nu rasat.Vita 0,44 netrufila 0,35 trombc 77 HB 88.Så imorgon bitti när vi vaknar är vi isolerade i rum 4.Egentligen skulle vi ha varit det idag men ingen har hunnit reagera på att värdena sjönk så snabbt.Dom isolerar i vanliga fall på 0.50.Dom tror inte att det är nån fara för här är inte jätte många barn och hon har inte träffat så många idag.Det som idag är possitivt är att CRP sjunkit till 45 så det tyder på att dom fått bukt med någon infektion i alla fall.Evelina va jätte duktig när dom satte sonden i kväll och va mäkta stolt efteråt.Just nu hade hon 37,7 i temp och vi håller tummarna att den stannar där.Vår duktiga älskade prinsessa ska fixa det här.

4 kommentarer:

 1. Stackars Dig! Hoppas Du blir av med bakterierna i CVKn! Du är en hjälte som trots allt orkar hitta på kuliga saker. Vi kommer och säger hej till dig i morgon. Vi får väl ta reda på hur isoleringsreglerna är innan vi ses. Många kramelikramer från oss alla.

  SvaraRadera
 2. Nej attan att det ska komma till fler ingrepp än nödvändigt! Jobbigt nog ändå kan man tycka...

  Men ganska vanligt, vet flera som tvingats byta CVK i samband med transplantation, så de är ju vana ialla fall. Tycker Evelina låter pigg ändå som är uppe och målar!

  Låter som en tuff tjej! Håller alla tummar för att CRP fortsätter ned och att ni har det så bra som det går!

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb ni har, hoppas att läkarna får bukt med infektionen, så Evelina kan bli så stark som möjligt igen.
  Det känns att det är så orättvist att det ska bli extra infektioner, ni har väl det tufft som det är redan. Evelina är verkeligen en kämpe.
  Ett ordspråk som vi tycker är bra i vår familj är: En drake lyfter endast i motvind inte i medvind.
  Ha det bra, kram Amanda och Linda rum 1.

  SvaraRadera
 4. Hej! Det är inte så att ni har en liten röd plupp mellan sondaggregatet och sonden. De är helt värdelösa. Det finns en adapter som heter Vygon ref 800.00 som är till för detta men de är inte så vanliga.

  Troligtvis kommer det bli svårare med matning och medicinering om några dagar när kroppens depåer av vita börjar tömmas. Min erfarenhet av en son som gått igenom två transplantationer är att föräldrarna måste sköta sonden. Det blir lite jobbigt när flaskan skall bytas var fjärde timme men med förberedda flaskor och och vatten går det rätt fort att blanda och byta. Ni som föräldrar har även möjlighet att dra ut på medicineringen under flera timmar. Det hinner inte personalen.

  Sista vändan körde vi ett konstant flöde på 15 ml/h dygnet runt. Detta gjorde att det inte fanns så mycket maginnehål och att det gick att rädda sonden vid kräkning. Första transplantationen hann vi med 5 sonder innan de gav upp och sen kördes det mesta intravenöst vilket är bra att undvika om det går. Andra transplantationen kräktes ingen sond upp.

  Max

  SvaraRadera